A mezővárosi polgárság életmódja

A mezővárosi polgárság életmódja. A „boldog békeidők”

Az 1867. évi osztrák-magyar kiegyezés értelmében a Habsburg Monarchia dualista, kétközpontú állammá, Osztrák–Magyar Monarchiává alakult át. A dualizmus korában felgyorsult az ország modernizációja és polgárosodása. A lakosság 40 év alatt 15 millióról 21 millióra növekedett. Még ennél is gyorsabb volt a gazdaság fejlődése: az agrárkivitel növekedése, az iparosodás, a modern infrastruktúra megteremtése. Kiemelkedő teljesítménye a korszaknak a kulturális intézményhálózat és a hatékony oktatási rendszer kiépítése.

A kiegyezés utáni évtizedekben számos intézménnyel, hivatallal gyarapodott Kapuvár. Ebben az időszakban épültek fel a Fő tér díszes kereskedőházai. A kereskedő és hi­vatalnok réteg, valamint az Esterhá­zy-uradalom tisztviselőinek életét, la­káskultúráját az enteriőr itt látható bútorai, dísztárgyai, valamint a re­formkor nagyjait, Széchenyi Istvánt és Petőfi Sándort ábrázoló olajfest­mények tárják elénk.

A korszakot lezáró I. világháború következtében a gazdaság növekedése visszaesett, Sopron vármegye te­rületének csaknem a felét elveszítette. A Sopron és a vele szomszédos községek hovatartozásáról döntő népszavazásig Kapuvár rövid ideig a vármegye székhelye volt.

A társadalmi élet kiegyezés utáni felpezsdülése sorra hívta életre az egyleteket. A Polgári Társas Olvasókör, az Izraelita és a Keresztény Nőegylet és a Kaszinó Egylet mellett a vármegyében Sopron városa után másodikként, 1884-ben alakult meg a Kapuvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Első elnöke Berg Gusztáv báró volt.

Az elemi népiskolai oktatás a 19 században már egyre kevésbé tudta a társadalom minden rétegének igényeit kielégíteni. Az elemi iskola 4. osztályára épülő hatosztályú, gazda­sági szakoktatással egybekötött polgári fiú-, és négyosztályú polgári leány­iskolai oktatás Kapuváron, Sopron vár­megyében Kismarton után második­ként, 1884-ben vette kezdetét. Az intézmény saját épülete 1889-ben készült el.

A magyar millennium légkörében országszerte megnőtt az érdeklődés a múlt emlékei iránt, amelyet magán- és közgyűjtemények alapítása követett. A „boldog békeidők” polgári életformájához is hozzátartozott műgyűjtemények létrehozása és gyarapítása. Kiemelkedik közülük Nógrádi Willibald kapuvári órásmester (1877–1956) remekmívű darabokból álló óragyűjteménye. A kiállításon látható amerikai, francia, német, osztrák és magyar műhelyekben készült, finoman cizellált ezüstfedelű zsebórák, illetve óraszerkezetek nem csak iparművészeti tárgyak, de a mesterség fejlődését is illusztrálják a 16. századtól a 20. századig.

 

FIGYELEM!

Intézményeink működése, látogathatósága zavartalanul működik.

Eseményeinket, friss programajánlónkat kövessék a Facebookon!

Szeretettel látunk minden vendéget programjainkra!

#Facebook

Rábaközi Múzeum

Cím: Kapuvár Fő tér 1.

Nyitvatartás

Szerda - Szombat: 9:00 - 15:00

Tel: +36 96 242 557

E-mail: rabakozimuzeum[kukac]gmail.com

  • - FACEBOOK

Művelődési Központ

Cím: Kapuvár, Győri út 2.

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 7:30 - 16:00

Tel: +36 96 241 823

E-mail: kapuvar[kukac]rmkvk.hu

  • - FACEBOOK

Könyvtári Nyitvatartás

Cím: Kapuvár, Fő tér 2.

  • Hétfő: 13:00 - 16:00
  • Kedd: 09:00 - 17:00
  • Szerda: 13:00 - 16:00
  • Csüt. - Pén.: 09:00 - 16:30
  • Szombat: 08:00 - 12:00

Tel: +36 96 241 242

E-mail: konyvtarkapuvar[kukac]gmail.com

  • - FACEBOOK
© 2024 RMKVK-MK. All Rights Reserved. Designed By pantelics.hu

Search